A holiday to be envied

2009.12.02. 20:35

Most holidays have become international by now. The world is like a global village where we have similar fiestas, similar Christmases, similar days for mourning. Holidays have started to become globalized around the world and the United States leads the way.

Many people argue in Hungary that we don't need American holidays. Why do we want to celebrate Valentine's Day or Halloween in Hungary when our traditions are just different? Just to spend more money on something that is not ours? To show we want to be part of something we are not?

But to my greatest surprise I did find a holiday I can feel envious about. I really thought I cannot be surprised as far as holidays go here. I used to think I have seen all the glittery decorations of Christmas, all the orange-black of Halloween.

This was the first time in my life I had a chance to experience Thanksgiving. I used to think it was all about a nationwide competition how not to burn a huge animal into ashes in the oven, and how to endure a family dinner with people you don't really know.

I was totally mistaken. I had the luck to get invited to my exchange partner's family for Thanksgiving. All my ideas were transformed. Please, could we import this holiday to Hungary? We really need a holiday when we just have to share food with our family members and our friends, when there is no pressure of giving presents we cannot afford; a holiday when we can concentrate on things we are thankful for rather than on things we hold a grudge for.

Hungary needs a calm and positive holiday. I am planning to have Thanksgiving dinner next year in Hungary. Maybe not on a Thursday but a Friday. Unless I can persuade some important person to really import this holiday.

Egy irigylésre méltó ünnep

Mostanra a legtöbb ünnep nemzetközivé vált. A világ globalizálódott, ahol a fieszták, a Karácsonyok és a gyásznapok egyenünnepekké váltak. Az egyenünneplésben pedig az Egyesült Államok vezeti a világot.

Sokak szerint Magyarországnak nincs szüksége amerikanizált ünepekre. Miért is akarnánk Valentin Napot, Halloweent, amikor a mi hagyományaink mások? Csak azért, hogy még több pénzt költsünk valamire, ami nem is a miénk? Hogy úgy tegyünk, részei vagyunk valaminek, aminek pedig nem is?

De legnagyobb meglepetésemre találtam itt egy elirigyelni való ünnepet. Pedig azt hittem, nemigen van, ami meglephet az ünnepekkel kapcsolatban; azt hittem láttam már az összes karácsonyi csillogást-villogást, az összes halloweeni  narancs-feketét. De nem volt igazam.

Idén voltam olyan szerencsés, hogy meghívtak a cserepartnerem rokonaihoz Hálaadásra. Eddig azt hittem, a Hálaadás valami nemzeti sport, ahol az a cél, hogyan süssenek meg valami hatalmas állatot anélkül, hogy az hamuvá égne, és hogyan bírjanak ki egy vacsorányi időt a rokonokkal.

Pedig az egész ünnep másról szól. Nagyon szeretném, ha importálhatnánk a Hálaadást Magyarországra. Nagyon szükségünk lenne egy ünnepre, ami nem szól másról, csak hogy együtt vacsorázunk a családtagjainkkal és a barátainkkal. Amikor nincs rajtunk nyomás, hogy olyan ajándékokat vegyünk, amiket nem is engedhetünk meg magunknak, amikor végre arra koncentrálhatunk, amiért hálásak vagyunk, aminek örölünk, ahelyett hogy arról beszélnénk, mi az, ami bánt minket.

Magyarországnak szüksége lenne egy csendes, pozitív ünnepre. Azt tervezem, jövőre Hálaadás-napi vacsorát adok. Talán nem csütörtökön, hanem pénteken. Hacsak nem lesz hirtelen valami fontos barátom, akit meggyőzhetek arról, hogy a munkaszüneti napot is importáljuk.

Trackback address for this post::

https://waves.blog.hu/api/trackback/id/tr971569672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vowel 2009.12.02. 23:53:20

támogatom az ötletet! :) Zsána

Waver · http://waves.blog.hu 2009.12.03. 00:44:10

Te, neked vannak fontos barátaid? Mert akkor előrébb vagyunk :D

kókuszosvarázs · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.12.07. 11:50:59

Szerintem a hálaadási vacsora jó ötlete csak egy kicsit át kell csomagolni, hiszen mi nem az indiánok segítségét és a szerencsés túlélést ünneplejük. Azonban lehetne egy olyan vacsora, amikor csendes beszélgetés mellett mindenki végig tudja gondolni, hogy mi is ami mellett elrohant eddig, pedig valójában örömteli dolog volt. Milyen jó dolgok történtek vele mostanában. Huh ez annyira tetszik, hogy ki is fogom próbálni. Biztos lelki feltöltődés.

Waver · http://waves.blog.hu 2009.12.07. 19:53:51

Persze. Nem is egy az egyben gondoltam. :) De annyi dologért lehetünk hálásak, és annyi mindennek örülhetünk, hogy alkalom az van bőven.

K ó s z a (törölt) · http://kepeim.net/ 2010.02.09. 12:52:52

Igen! Legyünk hálásak az őseinknek, hogy ezer év múltán is él a nemzet.
Még ha manapság nem is nagyon akar.
süti beállítások módosítása