Communication

2009.07.11. 03:36

Food, water, shelter – basic human needs.  One could easily add “communication” to this list.  The ability and desire to communicate is as old as humanity itself.  From the Sumerians who developed a written language as a means to maintain important records to the early Egyptians and Chinese whose “picture writing” represented a myriad of objects, ideas and concepts, communication has been vital to human existence.

 

Access to information, innovative ideas, and radical beliefs was often limited by distance, technology, or one’s education.  The development of such ground-breaking inventions as the printing press, telegraph, radio, telephone and the Internet have expanded our options and increased the speed at which information is exchanged.

 

These various means of communication have framed the way in which we communicate.  Letter writing, for example, provided the opportunity to compose our thoughts, select the perfect word or phrase and, when utilizing the antiquated method of pen and paper, offered a more personal forum in which to communicate.

 

What subtle messages were communicated with the fluid motion of the pen flowing effortlessly across the page!  Compare the personal touch of a hand-written letter to the static and inert appearance of a word-processed document.

 

These carefully crafted letters of a former era have been replaced by the abbreviated, concise, condensed, curtailed versions we find in e-mails and texts.  As we continue to rush impetuously towards the ever quickening hurried pace of the future are we sacrificing quality for rapidity – substance and style for expediency and practicality?

 

As I travel to faraway lands where the opportunities for communication and all too likely miscommunications are numerous, I hope to take the time to engage in serious and insightful communication.  I would like many of my future entries to contain more than the archetypal discussion of places seen, things done, and food eaten – although I am quite sure that this blog will contain a fair share of these narratives.  I hope to gain a deeper understanding of the thoughts, principles, beliefs, and ideas of the populace. 

 

As I contemplate this imminent exercise in critical communication, I expect to discover that despite individual idiosyncrasies and personal peculiarities we humans are much more alike than different.  We all share those common needs for food, shelter, water, and communication.

 

Kommunikáció

Étel, ital, menedék - alapvető emberi szükségletek. Az ember könnyen hozzáteheti ehhez a listához a kommunikációt is. A képesség és a vágy, hogy kommunikáljunk az emberiséggel egyidős. A suméroktól kezdve, akik az írott nyelvet kifejlesztették, hogy megőrizzék a fontos feljegyzéseket, a kora egyiptomiakig és a kínaiakig, akik képírásukkal képesek voltak leírni tárgyak, elképzelések és gondolatok miriádjait, a kommunikáció mindig is nélkülözhetetlen eleme volt az emberi létezésnek.

Az információhoz való hozzájutásnak, az újító ötleteknek és a radikális gondolatoknak gyakran határt szabott a távolság, a kezdetleges technika vagy az emberek műveltsége. Azon fantasztikus találmányok fejlődése, mint amilyen például a nyomtatás, a távírászat, a rádió, a telefon és az internet, új lehetőségeket teremtett számunkra és felgyorsította az információcserét.

A kommunikáció különböző módjai meghatározták a kommunikációnk kereteit. A levélírás például lehetővé tette, hogy megszerkesszük a gondolatainkat, kiválasszuk a megfelelő szót vagy kifejezést és, felhasználva a toll és a papír elavult eszközeit, személyes módon fejezzük ki önmagunkat.

Milyen kifinomult üzeneteket közvetíthettünk a toll könnyed mozdulatain keresztül, amivel a papíron siklott! Hasonlítsd csak össze egy kézzel írott levél megindító személyességét és a szövegszerkesztővel megalkotott dokumentum statikus és közömbös megjelenését.

Ezeket a korábbi művészien megformált leveleket felváltották az e-mailekben és szövegekben a lerövidített, leegyszerűsített, megkurtított változatok. Ahogy egyre gyorsabban rohanunk az egyre gyorsabb jövő felé vajon feláldozzuk a minőséget a gyorsaságért - a lényeget és a stílust a célszerűségért és a gyakorlatiasságért?

Ahogy egy messzi vidékre készülődöm, ahol a kommunikációra és, attól tartok a félreértésre, is számtalan lehetőség adódik majd, azt remélem, lesz időm elmerülni a komoly kommunikációban, amely lehetőséget nyújt a megértésre is. Szeretném, ha jövőbeli bejegyzéseim többek lennének, mint annak felsorolása, mit láttam, mit csináltam és mit ettem. Persze nem kétlem, hogy ez a blog sok ilyesmit is tartalmazni fog. Remélem, mélyebben megértem majd a helyiek gondolatait, elveit, hitét és elképzeléseit.

Ahogyan elgondolkodom ebben a kritikai kommunikációban meglévő feladaton, feltételezem, hogy a minket megkülönböztető egyéni  vonások és sajátosságok ellenére mi emberek inkább vagyunk hasonlóak, mint különbözőek. Mindannyian osztozunk abban, hogy a táplálék, az innivaló, a menedék és a kommunikáció alapvető szükségletünk.

(Translated into Hungarian by Waver.)

Trackback address for this post::

https://waves.blog.hu/api/trackback/id/tr361239821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waver · http://waves.blog.hu 2009.07.12. 17:21:35

I have translated your entry into Hungarian :) Meanwhile, I was wondering if modern communication really lacks style. Yours definitely does not ::))
süti beállítások módosítása